YAVUZ BİNGÖL KİMDİR

Yavuz Bingöl, 7 Ekim 1964 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi.

Babası edebiyat öğretmeni Yılmaz Bingöl, annesi Şahsenem Bacı olarak bilinen halk ozanı Şahsenem Akkaş’tır.

Babasının memuriyeti sebebiyle ilköğrenimini Konya, İstanbul ve Ankara’da beş değişik okulda gördü.

Henüz ortaokul öğrenicisiyken Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarında başarı sağlayarak korno-piyano bölümüne girdi.

1979 senesinde eğitimini yarıda bırakarak İzmir’e taşındı.

Müzik öğretmeni İsmail Ünlü ve annesinin gayretleri sonucunda 1983 yılında müziğe geri döndü.

Annesiyle sokak düğünlerinde çaldı ve birçok albüm çıkardı.

1984 ve 1986 yılları arasında askerlik görevini yaptıktan sonra İzmir’e döndü ve aynı sene içinde evlendi.

Bu evliliğinden “Türkü Sinem” adında bir kız çocuğu dünyaya geldi.

1986’da müzisyen arkadaşı Nihat Aydın ile “Umuda Ezgi” grubunu kurdu ve Bingöl protest müzik yaptı.

Aktif olarak 7 yıl grubun solistliğini yaptı, onbeş civarında beste yaptı.

1995 yılında gruptan ayrılarak “Sen Türkülerini Söyle” isimli ilk solo albümünü piyasaya çıkardı.

Bu solo albümü sırasıyla Baharım Sensin (1997), Gülen Az (1998), Sitemdir (1999), Üşüdüm Biraz (2000), Belki Yine Gelirsin (2002), Unutulur Herşey (2004), Biz (2005), Yare (2007), Kül (2010), Ateş (2012) isimli albümleri takip etti.

Türkiye’de ve yurtdışında solo konserler veren sanatçı, Civan Gasparyan gibi tanınmış sanatçılarla aynı sahneyi paylaştı.

Piyanist Mehveş Emeç ile bazı senfonik çalışmalar yaptı.

Bingöl, Barış temalı konserler vererek aktivist kimliğini öne çıkardı.

2000 yılında Almanya’da UNESCO tarafından organize edilen bir konser veren Bingöl’e “barış elçisi” unvanı takdim edildi.

1998’de ‘Cumhuriyet’ filminde rol aldı.

Üç Maymun filmi olmak üzere pek çok sinema filminde rol aldı.

Üç Maymun’’daki rolü ile 61. Cannes Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülüne aday oldu.

  1. Koğuş filminde başrol oyunculuğunun yanı sıra filmin yapımcılığını da yaptı.

Türkiye, Macaristan, Hollanda ve İrlanda ortak yapımı Istanbul My Dream (2011) filmindeki rolüyle uluslararası bir yapımda deneyim kazandı.

Bingöl, sinema oyunculuğunun yanı sıra çeşitli dizi filmlerde başrol oyuncusu olarak rol almıştır.

Sadri Alışık Kültür Merkezi prodüksiyonu olan 72. Koğuş’ta ve Keşanlı Ali Destanı’nda başrol oynadı.

Keşanlı Ali Destanı’yla Broadway’de sahneye çıkma imkanı buldu.

Yavuz Bingöl, kadın, çocuk hakları ve eğitim konularında pek çok sivil toplum kuruluşunun organizasyonlarına destek verdi.

2001 senesinde Belediye Meclisi kararıyla İzmir’de Alevi nüfusun çok olduğu Narlıdere’de bir sokağa adı verildi.

2014 senesinde verdiği bir röportajda, Gezi olayları sırasında Berkin Elvan’ın öldürülmesi sonrası gelişen olaylarla ilgili sözleri büyük tepki topladı.

Bunun üzerine belediye meclisi 4 Aralık 2014’te sokağın isminin “Berkin Elvan” olarak değiştirilmesine karar verdi.

4 Ağustos 2015 tarihinde Öykü Gürman ile dünya evine giren Bingöl, 15 Nisan 2016 tarihinde boşandı.

Albümleri:

1990 – Gün Işımış / Ağlama Artık Bebek (Atmacalar) (Pınar Müzik)
1992 – Örgütlemişler Baharı (Atmacalar – Umuda Ezgi)
1993 – Ateş Dağları Sarmış (Umuda Ezgi)
1995 – Onların Türküsü (Umuda Ezgi) (Ada Müzik)[10]1995 – Sen Türkülerini Söyle (Ada Müzik)
1997 – Baharım Sensin (Ada Müzik)
1998 – Gülen Az Güle Naz (Prestij Müzik), (Akbaş Müzik)
1999 – Sitemdir (Prestij Müzik), (Akbaş Müzik)
2000 – Üşüdüm Biraz (Sony Music – Columbia)
2000 – Umuda Ezgi’ler (Ada Müzik) (Nihat Aydın ile birlikte)
2002 – Belki Yine Gelirsin (Sony Music – Columbia)
2004 – Unutulur Her Şey (Seyhan Müzik)
2005 – Biz (Seyhan Müzik)
2007 – Yare (Seyhan Müzik)
2010 – Kül (Seyhan Müzik)
2012 – Ateş (Seyhan Müzik)
2018 – İhsan (Poll Production)

Filmografi:

2021 – Âkif – Mehmet Akif Ersoy
2021-2022 – Teşkilat – Adem Seyhan
2016 – Sevda Kuşun Kanadında – Zafer Erbay
2015 – Aşk Zamanı – Orhan Yanar
2015 – Aşk Sana Benzer – Yusuf Baba
2013-2015 – Karagül (2013-2015) – Fırat Mercan
2012 – Çanakkale Çocukları
2012 – Bulutların Ötesi – Bekir Aksu
2012 – Mevsim Çiçek Açtı
2011 – İstanbul – Halil
2011 – Yangın Var – Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı
2011 – 72. Koğuş – Kaptan
2011 – Kurtuluş Son Durak – Hüseyin
2010 – Ateşe Yürümek – Fikret
2009 – Gecenin Kanatları – Ali Rıza
2008 – Üç Maymun – Eyüp
2007-2008 – Eşref Saati – Kara Eşref
2007 – Beyaz Melek – Hıdır
2006 – Eve Dönüş
2005 – O Şimdi Mahkum – Karlıdağ
2005 – Yanık Koza – Galip Çelebi
2004 – Ah Be İstanbul – Metin
2002 – Zerda – Şahin Eroğlu
2002 – Bayanlar Baylar – Ozan
2002 – O Şimdi Asker – Karlıdağ
1999 – Salkım Hanımın Taneleri – Asker
1998 – Cumhuriyet – Yahya Hayati Bey

Tiyatro:

2011 – Keşanlı Ali Destanı – Sadri Alışık Tiyatrosu – Yönetmen: Ahmet Mümtaz Taylan
2009 – 72. Koğuş – Sadri Alışık Tiyatrosu – Yönetmen: Kemal Başar

Ödülleri:

2001 – 7. Kral TV Video Müzik Ödülleri – Türk Halk Müziği En İyi Erkek (Üşüdüm Biraz)
2003 – 9. Kral TV Video Müzik Ödülleri – Türk Halk Müziği En İyi Erkek (Nisan Yağmuru)

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Sürrealizm nedir neyi amaçlar?

Sürrealizm, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve bilinçaltının serbestçe ifade edilmesini amaçlayan bir sanat ve …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!