Arnold Stadler, 9 Nisan 1954’te Almanya’nın Meßkirch şehrinde doğdu. Freiburg Albert-Ludwigs Üniversitesi’nde ve Köln Üniversitesi’nde felsefe ve edebiyat okudu. 1979’da Ducal Georgianum’da öğretmen olarak çalışmaya başladı.
Stadler, 1980’lerde ilk şiirlerini ve öykülerini yayımlamaya başladı. 1987’de ilk romanı “Irgendwo. Aber am Meer” yayımlandı. Bu roman, Almanya’da büyük ilgi gördü ve 1988’de Kleist Ödülü’nü kazandı.
Stadler, daha sonra “Mein Leben mit Mark” (1995), “Am siebten Tag flog ich zurück” (1999), “Mein Hund, meine Sau, mein Leben” (2002), “Rauschzeit” (2006) ve “Der Weg nach Osten” (2012) gibi romanlar yazdı.
Stadler, aynı zamanda deneme ve çevirileriyle de tanınmaktadır. “Die Kunst des Erzählens” (2000), “Über den Menschen” (2009) ve “Die Sprache der Landschaft” (2016) gibi deneme kitapları yayımladı. Stadler, ayrıca Almanca’ya İngilizce, Fransızca ve İspanyolca’dan çeviriler yapmıştır.
Stadler’in çalışmaları, genellikle insanın varoluşsal durumunu ve doğayla ilişkisini konu alır. Yazar, bu konuları derinlemesine ve ustalıkla işleyen, özgün bir üsluba sahiptir.
Stadler, Almanya’nın en önemli çağdaş yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Çalışmaları, birçok dile çevrilmiş ve dünya çapında okuyuculara ulaşmıştır.
Ödülleri:
- Kleist Ödülü (1988)
- Johann-Peter-Hebel-Preis (2000)
- Heinrich Böll Ödülü (2002)
- Friedenspreis des Deutschen Buchhandels (2021)
Arnold Stadler’in eserleri, genellikle insanın varoluşsal durumunu ve doğayla ilişkisini konu alır. Yazar, bu konuları derinlemesine ve ustalıkla işleyen, özgün bir üsluba sahiptir.
Stadler’in eserleri arasında şunlar sayılabilir:
Şiirler: “Der Abgrund im Auge” (1986), “Gefäße des Lichts” (1989), “Die Sprache der Vögel” (1992), “Der Atem des Steins” (1997), “Das Buch des Lebens” (2003), “Die Erde ist ein Lied” (2009), “Die Welt ist ein Traum” (2015), “Das Glück ist ein Stein” (2021)
Öyküler: “Der Mann ohne Augen” (1984), “Ich war einmal” (1989), “Der Mond und das Meer” (1998), “Die Reise zum Ende der Welt” (2005), “Die Rückkehr” (2011)
Romanlar: “Irgendwo. Aber am Meer” (1987), “Mein Leben mit Mark” (1995), “Am siebten Tag flog ich zurück” (1999), “Mein Hund, meine Sau, mein Leben” (2002), “Rauschzeit” (2006), “Der Weg nach Osten” (2012), “Der Klang des Wassers” (2018)
Denemeler: “Die Kunst des Erzählens” (2000), “Über den Menschen” (2009), “Die Sprache der Landschaft” (2016)
Stadler’in eserleri, birçok dile çevrilmiş ve dünya çapında okuyuculara ulaşmıştır.
Önemli eserleri:
Irgendwo. Aber am Meer (1987): Stadler’in ilk romanı olan “Irgendwo. Aber am Meer”, bir deniz kıyısında yaşayan bir adamın varoluşsal mücadelesini anlatır. Roman, Almanya’da büyük ilgi gördü ve 1988’de Kleist Ödülü’nü kazandı.
Mein Leben mit Mark (1995): Stadler’in en tanınmış romanlarından biri olan “Mein Leben mit Mark”, bir babanın ve oğlunun ilişkisini anlatır. Roman, Almanya’da çok satanlar listesine girdi ve birçok dile çevrildi.
Der Weg nach Osten (2012): Stadler’in son romanı olan “Der Weg nach Osten”, bir adamın Doğu’ya yaptığı bir yolculuğu anlatır. Roman, Almanya’da büyük beğeni topladı ve birçok dile çevrildi.