Asker Demirbaş (Esker Demirbaş d. 1942 -ö. 2016)
1942 Yılında Ardahan Hoçvan’da dünyaya gelen Dengbêj, ilk plağını büyük emeklerle ve imkansızlıklar içerisinde 1973 yılında çıkarır. Oda her dengbêj gibi küçük yaşlardan itibaren sanata ilgi duyar.
Ardahan’da çok tanınan ve sevilen bu dengbêjimiz şimdiye kadar 4 plak ve 4 cd çıkarır. Kaset ve cd’leri yörede neredeyse her evde olan Demirbaş’ın dengbêjliğe adım atmasında amcası Surmeli’nin etkisi büyüktür. Yörenin çok bilinen dengbêjlerinden Qeferê Mirtib ve Hemzo’da onu etkileyen diğer isimlerdendir.
Kürtçe söylediği klamlardan dolayı resmi makamlardam sürekli baskı ve engellemeler görür. Ama o inandığı düşünceler doğrultusunda hiçbir baskıya boyun eğmeden sanatını icra etmiş, klamlarını söylemiştir.
Demirbaş’ın söylediği anonim dengbêj klamlarının yanısıra, bir de onun yazıp icra ettikleri vardır. Oda birçok dengbêj gibi ayrıca şairdir. Unutmayalım ki dengbêj sadece sesi icra eden değildir ayrıca duygu ve düşüncelerini şiirlere dökendirde. Reso ve Şakıro gibi oda şiirlerini bestelemiş ve okumuştur.
Demirbaş bir röportajda klamlarını en güzel Hemê Hacî’nin okuduğunu belirterek şöyle demişti:
”Geçenlerde televizyonda izledim Hemê Hacî bir türkümü söyledi çok hoşuma gitti. Başka sanatçılarda söylüyor ancak onun kadar güzel söyleyenini görmedim.’’
Hoçvan’a ve doğasına aşık bu dengbejimiz, Hoçvan tarihini şöyle anlatıyordu:
”Eskiden Hoçvan da 6 köy vardı, bunlardan bir tanesi bizim köy olan yukarı Murka , biri koduzkara bayramoğluyla bizim köy arasında, biride kuru Hoçvan bugünkü Hasköy, biride Tokuş köyü, biride bırdostan köyü bu günkü ölçek yaylası orasıda Hoçvana bağlıydı, daha sonra ölçeklilerin güçlü lobisi sonucunda ölçeğin olmuştur. Bir diğeri de sığırpet köyüdür. Sonraları 12, en sonunda da 21 köyle varlığını sürdürmektedir.”
Esker Demirbaş ihitiyarlık dönemlerinde geçirmiş olduğu bir hastalık nedeniyle vücudunun bir tarafı felç olmuştu ve artık klamlar söyleyemiyordu.
Ömrü işkenceler, hapis ve zindanlarla geçen bu değerli ama kıymeti bilinmemiş dengbêjimiz yaşamının son günlerini çok sevdiği, ruhunu dinlendiren Kısır Dağı’nın eteğinde Anemon çiçekleriyle ünlenmiş Binbaşar (Murka) köyündeki evinde geçirmekteydi.
Dengbêj Esker Demirbaş 18 Ağustos 2016 yılında Ardahan Hoçvan Binbaşar köyünde yaşamını yitirmiştir. Cenazesi kalabalık bir kitle tarafından aynı köyde defnedilmiştir.
Esker Demirbaş en çok Bavê Mistefa, Bê Hawarê Gundo, Delaliyê, Keçika Milî, Lê Lê Kinê, Emîna Mala Melle gibi çok dinlenen şarkılarıyla tanınmaktaydı.
Ömrü işkence ve zindanlarda geçmiş bu dengbêjimizin bir siyasetçi kadar değeri olmadı, yaşadığı süre içerisinde kendisine sahip çıkılmadı. Adı unutulmasın diye size hayatını sunduk.
BERNAMEGEH
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!