1983 yılında Avrupa’da bir grup yurtsever müzisyen tarafından kurulan Koma Berxwedan 1995’e kadar aktif bir şekilde üretmeye devam etti. Bu güne kadar 17 albüm çıkaran grup şarkılarını Kürtçe’nin Kurmanci, Zazaki, Sorani ve Gorani lehçelerinde söyledi.
Politik müziğin bu önemli grubunda bugüne kadar bir çok sanatçı emek verdi. Avrupa”da bir dönem düzenlediği konserler dizisi ile dinleyicileriyle buluştu.
Grubun ilk kurucuları Şehit Sefkan, Şehit Mizgın, Şehit Çiya, Seyitxan, Zozan, Xemgin Birhat, Türkan, Güler. 1985’te Xelil Xemgin gruba katıldı. 1988’te Diyar, 1990″da Eylem, Sefkan, Peyvan, 1993″te Şemdin, Şehit Serhat, ve Beser Şahin, 1994″te Kawa, 1997″de Cevat, 1998’de Zarife, 2000 yılında Binevş.
Orkestra ve bağlamada: Ali, Memo, Nurhak.
Nefesliler: Yasin ve Dursun.
Klavye ve Bastgitar: Azad
Ritim: Hasan ve Cafer.
DÜNDEN BUGÜNE GRUBA EMEK VEREN SANATÇILAR:
- Armanc
- Azad
- Ajwan
- Beser Şahîn
- Burhan
- Cemal Tîrêj
- Dilar
- Dilgeş
- Diyar
- Ehmed Samî
- Eylem
- Fatê
- Fîkret
- Gavan
- Gulê
- Guler
- Hêlîn/Xedîce
- Hozan Serdar
- Hozan Comert
- Hozan Kawa
- Îsmaîl Mamlê
- Kazimê Wanê
- M. Arifê
- Maruf
- Medya
- Meryem
- Peyvan Arjîn
- Rotînda
- Şehîd Ciya
- Şehîd Mizgîn
- Hozan_Sefkan
- Hozan Serhad
- Şehrîbana Kurdî
- Şemdîn
- Seyîd Xan
- Şehroz
- Şêx Mûsê Îxdirê
- Şiyar Mûnzûr
- Xanemîr
- Xelîl Xemgîn
- Xemgîn Bîrhat
- Xêro Abbas
- Zamanî
- Zelal
- Zerîfe
- Zinar
- Zozan
GRUBUN ÇIKARDIĞI ALBÜMLER
- Dayê 1983
- Bîngol Şewitî 1984
- Dîlan 1985
- Gula Cîhanê 1987
- Kaniya Welat 1987
- Pêşmerge 1988
- Newroz 1989
- Şad Bibe Welatê Min 1990
- Amed 1991
- Meşa Azadî 1992
- 15ê Tebaxê 1993
- Botan 1987
- Marşên Netewî 1984
- Kilamên Klasîk 1994
- Ey Ferat 1992
- Albûma Taybetiya Festîvalan 1995
- Bûka Azadî 2015
Grup üyelerinden Seyidxan bir röportajda şöyle demektedir:
”Kültür-sanat çalışmalarımız bir ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıktı. Dönem itibariyle gerek sol sosyalist ideolojiler, gerekse de Asya ve Afrika gibi coğrafyalarda kurtuluş hareketleri, Ortadoğu’daki devrimci hareketleri de etkiledi. İnsanlar bir arayış içindeydi ve bu Koma Berxwedan üyeleri için de geçerlidir. Kürtler parçalanmış coğrafyalarında, sadece kendi parçaları özelinde, yani yerel anlamda daha çok müziklerini yansıtmışlardır. Dengbêjlik bu anlamda önemliydi. Fakat bu çalışmalar yerelle kısıtlı kalıyor, diğer parçalara pek ulaşmıyordu. Direniş çok fazla müziğe yansımıyordu. Mücadeleyi, ideolojiyi ifade etme, örgütlülük çok fazla yok. Tabii tümden yok diyemeyiz ama sınırlıdır. Koma Berxweden böyle bir misyonu üstlendi. Tarihi boyunca, yasaklanan, sömürülen, yok edilmeye çalışılan değerleri de göz ardı etmedi. Bunlara ulaşmak, derlemek, toplumla buluşturmak gibi bir misyonu da var. Dikkat ederseniz ilk albümlerinde bu mirasın izlerini görebilirsiniz. Bir taraftan mücadelenin sesini kitleye ulaştırırken, diğer taraftan halkın emekle beslediği, koruduğu değerleri de ulaştırma hedefi gütmüştür. Zaten mücadeleye hizmet aynı zamanda değerleri özgürleştirebilmekti. Koma Berxwedan imkansızlıklarına rağmen bu değerleri kısmen yansıtmayı başarmıştır. Botan’dan, Dêrsim’den, Mardin’den, Rojava’dan vb. gelen sanatçılarla fikir alışverişi yapıp bilgilerini birleştiren bir kurumdu aynı zamanda. Diğer taraftan tarihte yaşanan toplumsal acıları da müzik kanalıyla yansıtmaya çalıştı. Mesela Ağrı direnişi. ”
BERNAMEGEH
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!