15 Temmuz 1965 yılında dünyaya gelen Vedat Yıldırım Kardeş Türküler ve Bajar gruplarının kurucularından biridir.
Kalabalık bir ailenin çocuğu olan Yıldırım, Ankara’ya 120 kilometre uzaklıktaki Kesikköprü kasabasında bir Kürt köyünde doğdu. Kürt olan Yıldırım, her Kürt gibi okula başladıktan sonra zorunlu olarak Türkçe öğrendi.
Vedat Yıldırım, 2016’da Cansun Küçüktürk ile birlikte Ev Kayıtları adlı bir albüm yapmıştır.
Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme okurken 1993 yılında Kardeş Türküler projesini başlatan ekibin içinde yer aldı. Daha önceleri davul, gitar ve pan flüt çalarken, Kardeş Türküler’de Kürtçe okuyacak biri gerekince şarkı söylemeye başladı. Kardeş Türküler 1993 yılında Vedat Yıldırım’ın öncülüğünde İstanbul’da kurulmuştur.
Grubun üyeleri şunlardır:
İbrahim Odak, Hakan Akkaya, Saro Usta, Metehan Dada, Deniz Türkan, Selda Öztürk, Feryal Öney, Fehmiye Çelik, Diler Özer, Burcu Yankın.
İç Anadolu’da Ankara Kürdü olarak büyüyen Vedat Yıldırım bu durumu bir röportajında şöyle özetlemiş:
”Kızılırmak’ın kıyısında Kesikköprü’de büyük, kalabalık, güçlü çok güzel bir köyümüz vardı. Topraklarımız vardı, ekip biçiyorduk, ekonomik durumumuz iyiydi. Karşımızda abdal köyleri vardı, Neşet Ertaş’ların köyü, Tatar köyleri, Türkmen köyleri, Alevi köyleri vardı. Henüz 12 Eylül darbe öncesiydi. Dilimizi konuşuyorduk, bir tık daha rahattı. Komşu köylerle ilişkilerimiz çok iyiydi. Ama tabii 12 Eylül’le birlikte birçok şey değişti. Bizim şöyle bir farkımız vardı. Köyü boşaltılmış, zorunlu göçe maruz bırakılmış, büyük şehre göçe itilmiş Kürt aileler hayata 2-0 yenik başladılar. Bizim belki bu anlamda şanslı bir yanımız vardı. Hem sınıfsal hem kültürel hem dil hem etnik olarak ayrımcılığa uğradı insanlar. Ortaokula Ankara’da yatılıya başladım. İlk kez o zaman Kürtçe konuşamamanın, konuşmanın yasaklanmasının, bu yasaklı halin farklılığının farkına vardım. Gitar çalardım lisede. Kürtçe söylemek imkansız. O dönem ‘beyazlaşma’ya başladım kendimi Türkçe ile ifade ederek.”
Bir başka röportajda ise siyasal duruşunu ve tutumunu öyle özetler:
”Faaliyetimizin içerdiği bir politik tutum var. Kültür derken aslında hep kültürel-politik anlamda kullanıyoruz. Çünkü bunların arasındaki ilişki dolaylı da olsa çok net. Kardeş Türküler’in ilk çıkışındaki Türk, Kürt, Ermeni ve Azeri ekseni zaten politik bir şey. Bu halkların yüzyıllarca bir arada yaşadığını ve bu müziklerin de o yaşam içerisinde üretildiğini söylediğinizde belli bir anlam yüklemiş oluyorsunuz. Dil politik bir şey aynı zamanda; doğal bir iletişim aracının ötesine geçti, bir kimlik haline geldi. Çok-dilli bir Anadolu sunduğunuzda, resmi Anadolu panoramasının dışına çıkmış oluyorsunuz. Kültürel sınırlan izleyip de coğrafi sınırları kaale almadığınızda, politik bir şey yapmış oluyorsunuz. “Halklar” dediğinizde zaten politik bir şey yapmış oluyorsunuz. “Halkların kardeşliği”, “barış” politik şeyler. Vedat’ın söylediği gibi, kimliklerin özgür yaşadığı bir toplumda bu şarkıları söylemek politik bir anlam ifade etmez. Ama Türkiye’de birçok şeyin politik anlamı önceden hazırlanmış olarak veriliyor. Şuna dikkat etmek gerek; bizim yaptığımız müzik mesaj müziği değil. Sonuçta, biz halk şarkıları söylüyoruz. Marş da söyleyebilirsiniz, misyon müziği de yapabilirsiniz. Ama faaliyetin içinden gelen politik tavır bu aşamada bize daha uygun, daha zenginleştirici geliyor. Çünkü kültür-siyaset ilişkisi dolaylı bir ilişki. Kültürel çalışmalar politik mesajın iletileceği basit bir araca indirgenmemeli. Kültürün de kendi özerkliği, özgünlüğü söz konusu. İki alanın hem dolaylı, hem de özel ilişkisini dikkate alıp bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Atfedildiği kadar poldizasyonu kaldırabilir bu müzik. Ötesi daha başka bir iş. Bizim kendi atfettiğimizin dışında şeyler elbette oluyor konjonktür gereği. Doğu turnesinde karşılaştığımız insanlann türküleri algılama biçimi daha farklı. Onların Batı’daki birçok kavramı algılama biçimi de farklı.”
İçerisinde yer aldığı Kardeş Türküler ve Bajar grubu, Vizontele, Bahoz, Dol, Arama Motoru, Babamın Kanatları gibi filmlerin müziklerine de katkı sunar. Kardeş Türkülerle başlayan Vedat Yıldırım bugün Bajar Grubuyla yoluna devam etmekte.
BERNAMEGEH
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!