YAMAN OKAY KİMDİR

Sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay, 1951 senesinde Giresun’da memur bir ailede dünyaya geldi.

Yaman Okay, eğitimini Aksaray Özel Bilir Koleji’nde gördü.

Şişli Siyasal Bilgiler Yüksekokulu’nda okuduktan sonra “Bir Yol” isimli oyunla amatör olarak sanat yaşamına başladı.

Rutkay Aziz kendisini Ankara Sanat Tiyatrosu’na yönlendirdi.

El Kapısı, 403 km, Leipzig Duruşması, Ana, Komün Günleri, Sakıncalı Piyade oyunlarında başrolde oynadı.

Okay, uzun seneler tiyatro oyunculuğu yaptı.

Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı ve Zeki Ökten’in yönettiği Sürü filmiyle 1978 senesinde sinemaya geçti.

1981 yılında 18. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Bereketli Topraklar Üzerinde filmindeki rolüyle, en başarılı yardımcı erkek oyuncu ödülüne layık görüldü.

Yaman Okay, yakalandığı pankreas kanseri sebebiyle 19 Şubat 1993 tarihinde 42 yaşındayken hayatını kaybetti.

Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Oyuncu ve senarist olan Meral Okay’ın eşidir.

Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Filmografisi:

1992: Saygılar Bizden –
1992: Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri
1992: Düş Gezginleri
1992: Denize Hançer Düştü
1992: Seni Seviyorum Rosa
1992: Piano Piano Bacaksız – Hızır
1991: Yıldızlar Gece Büyür – Dizi
1991: Siyabend-ü Xece
1990: Tatar Ramazan
1990: Umuda Yolculuk – Türkmen
1990: Benim Sinemalarım
1989: Fazilet – Aziz
1989: Vatan Yolu / Dei Heimreise – Yusuf
1989: Bizimkiler – (Nazım) – Dizi
1988: Üçüncü Göz – Hikmet
1988: El Kapıları
1988: Dönüş
1987: Umutların Ötesi
1987: Son Yüzelli Metre
1986: Uzun Bir Gece
1986: Güneşteki Leke
1986: 40 Metrekare Almanya – Dursun
1986: Yoksul – Süleyman Bey
1986: Çağdaş Bir Köle
1986: Namus Sözü
1986: Asiye Nasıl Kurtulur?
1986: Bir Ana Bir Oğul
1986: Deli Deli Küpeli – Yılanoğlu
1985: Seyyid
1985: Bugünün Saraylısı – Yaşar – Dizi
1985: Kurbağalar
1985: Bir Avuç Cennet
1984: Pehlivan – Tevfik
1983: En Büyük Şaban – Polis
1982: Seni Kalbime Gömdüm
1982: Faize Hücum
1982: Alişan
1982: Tomruk
1981: Yılanı Öldürseler
1981: Herhangi Bir Kadın
1981: At – Remzi
1979: Bereketli Topraklar Üzerinde
1979: Adak
1979: Gül Hasan
1979: Sürü
Sakıncalı Piyade : Uğur Mumcu – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1977
Zengin Mutfağı : Vasıf Öngören – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1977
Akıllı Hayvanlar : Ahmet Tünel – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1977
Komün Günleri : Bertolt Brecht – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1976
804 İşçi (oyun) : Ömer Polat – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1976
Aladaglı Mıho – Ömer Polat – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1975
Nereye Payidar : Bilgesu Erenus – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1975
Bir Şeftali Bin Şeftali : Samed Behrengi – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1975
Dimitrof : Hedda Zinner – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1974
Ana : Maksim Gorki – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1974
Hitler Rejiminin Korku ve Sefaleti : Bertolt Brecht – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1973
El Kapısı : Bilgesu Erenus – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1973

403. Kilometre : İsmet Küntay – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1973
Agrı Dağı Efsanesi (oyun) : Yaşar Kemal – Dostlar Tiyatrosu
Kafkas Tebeşir Dairesi : Bertolt Brecht)
Leipzig Duruşması

Ödülleri:

1. Antalya Altın Portakal Film Festivali – 1981, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Bereketli Topraklar Üzerinde

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

“HAYATA DAİR” KENAR NOTLARI

TEMEL DEMİRER   “Hayatını gerçeğe ada.”[1]   Toprağın üzerinde yaşadığını sanan ölülerin giderek arttığı bir …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!