Carl Spitteler Kimdir

Carl Spitteler, 24 Nisan 1845’te İsviçre’nin Basel kenti yakınlarındaki Liestal’da doğdu. Babası bir hakimdi ve annesi bir öğretmendi. Spitteler, Basel’deki Gymnasium’da (lise) okudu ve ardından Zürih Üniversitesi’nde tarih ve ilahiyat okudu.

Spitteler, 1879’da Rusya’ya gitti ve burada bir yıl öğretmen olarak çalıştı. Ardından Berlin’e gitti ve burada bir yıl daha öğretmenlik yaptı. 1881’de İsviçre’ye döndü ve bir süre gazeteci olarak çalıştı.

Spitteler’in ilk şiir kitabı “Imago” 1885’te yayınlandı. Bu kitap, Spitteler’in şiirsel yeteneğini sergiledi ve İsviçre’de bir üne kavuşmasına yardımcı oldu.

Spitteler’in en ünlü eseri, 1900-1905 yılları arasında yazdığı “Olympischer Frühling” adlı mitolojik epik şiirdir. Bu şiir, Yunan mitolojisinden esinlenerek yazılmıştır ve insanlığın iyilik ve kötülük arasındaki mücadelesini anlatmaktadır. “Olympischer Frühling”, Spitteler’e 1919’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırmıştır.

Spitteler’in diğer önemli eserleri arasında “Prometheus und Epimetheus” (1881), “Der Gotthard” (1915) ve “Der Blaue Heinrich” (1907) sayılabilir.

Spitteler, 29 Aralık 1924’te Luzern’de öldü.

Spitteler, İsviçre edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Şiir, roman ve oyun gibi farklı türlerde başarılı eserler yazmıştır. Spitteler’in eserleri, insanlığın ortak değerlerini ve evrensel temaları ele almaktadır.

Carl Spitteler’in en önemli eserleri şunlardır:

  • Imago (1885): Spitteler’in ilk şiir kitabıdır. Bu kitap, Spitteler’in şiirsel yeteneğini sergiledi ve İsviçre’de bir üne kavuşmasına yardımcı oldu.
  • Prometheus und Epimetheus (1881): Spitteler’in ilk romanıdır. Bu roman, Prometheus ve Epimetheus’un efsanelerinden esinlenerek yazılmıştır ve iyilik ve kötülük arasındaki mücadeleyi anlatmaktadır.
  • Olympischer Frühling (1900-1905): Spitteler’in en ünlü eseridir. Bu şiir, Yunan mitolojisinden esinlenerek yazılmıştır ve insanlığın iyilik ve kötülük arasındaki mücadelesini anlatmaktadır. “Olympischer Frühling”, Spitteler’e 1919’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırmıştır.
  • Der Gotthard (1915): Spitteler’in bir diğer önemli romanıdır. Bu roman, İsviçre’nin Gotthard Geçidi’nin inşaatını konu alır.
  • Der Blaue Heinrich (1907): Spitteler’in bir otobiyografik romandır. Bu roman, Spitteler’in çocukluğunu ve gençliğini anlatmaktadır.

Spitteler’in diğer önemli eserleri arasında “Die Mädchen von Menon (1889)”, “Das blaue Buch (1918)”, “Prometheus der Dulder (1920)”, “Das neue Lied von der Liebe (1923)” ve “Der Gott der Menschlichkeit (1924)” sayılabilir.

AYRICA BAKIN

İnci Aydın Kimdir Hayatı

Terapist  ve araştırmacı İnci Aydın,1991 senesinde Ankara’da dünyaya geldi. Ortaokul ve lise yıllarını Ankara’da tamamlamıştır. …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!