CİVAN CANOVA KİMDİR

Tiyatro, sinema, dizi oyuncusu, oyun yazarı, senarist ve tiyatro yönetmeni Ahmet Civan Canova, 28 Haziran 1955 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi.

Babası tiyatrocu Mahir Canova, annesi Gündüz Sencer’dir.

Civan Canova henüz küçük yaştayken anne ve babası boşandı.

Anneannesi tarafından büyütüldü. Annesi ikinci evliliğini oyuncu Kartal Tibet ile yaptı.

İlkokul yıllarında Ankara Radyosu’nda babasının yönetmenliğini yaptığı Radyo Çocuk Saati’nde küçük rollerde oynadı.

Üvey babası Kartal Tibet onu film setleriyle tanıştırdı.

İlkokuldan sonra yatılı olarak TED Ankara Koleji’nde öğrenim gördü.

1973 senesinde Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra konservatuvar sınavlarına hazırlandığı 1974 senesinin yaz aylarında Yılmaz Güney’in Arkadaş filminde oyunculuğa başladı.

Aynı sene Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne yerleşti.

Öğrenciliği sırasında Şerif Gören’in yönettiği Nehir (1977) isimli filmde rol aldı. Konservatuvardan 1979 senesinde mezun oldu.

Devlet Tiyatroları kadrosuna girdi ve İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı, birçok oyunda rol aldı.

Sanatçı, tiyatronun yanı sıra sinema filmlerinde de oynadı.

Filmlerde genellikle tecavüzcü genç, zengin, şımarık çocuk rollerini canlandırdı.

Yazarlığa ilk defa, 1989 senesinde Kör Buluşma adlı bir film senaryosu yazarak başladı.

Bu senaryo Kültür Bakanlığının açtığı senaryo yazma yarışmasında ilk ona girdi.

1994 yılında ilk oyunu olan Kıyamet Sularında’yı yazdı.

Bu oyunu Kenan Işık tarafından sahnelendi. İsmet Küntay En İyi Yazar Ödülü’ne ve Avni Dilligil En İyi Tiyatro Yazarı Ödülü’ne layık görüldü.

Kızıl Ötesi Aydınlık isimli oyunun sonra kaleme aldığı üçüncü oyunu Sokağa Çıkma Yasağı’nda (1997) bir sayım günü sokağa çıkamayan otel müşterilerinin geçirdikleri bir günü ironik bir dille anlattı.

Bu oyunuyla Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

1998 yılında sanatçı Açelya Akkoyun ile dünyaevine girdi.

Çift 2004 senesinde ayrıldı.

Canova’nın erkek dünyasına absürt bir bakış içeren Erkekler Tuvaleti (1999), kendi evliliğinden yola çıkarak yazdı.

Kendisinden daha olgun entelektüel bir erkekle evlenen genç bir kadının bakış açısından bu evliliği anlatan tek kişilik Düğün Şarkısı (2002), internet çağının yalnızlaşmış ilişkilerini ele alan Ful Yaprakları (2005) isimli oyunları en çok sahnelenen oyunları arasında yer almıştır.

Canova, 1996 senesinde Bizim Aile dizisinin senaryosunu yazmıştır ve dizide Ataç karakterini oynamıştır.

Çiçek Taksi dizisinde Artist Celal, Paramparça dizisinde Rahmi Gürpınar rollerini oynamıştır.

2006 senesinde Eve Dönüş filmindeki işkenceci polis rolüyle 43. Altın Portakal Film Festivali’nde Altın Portakal En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

12. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü “Sis ve Gece” filmindeki Cuma rolünü canlandıran İlyas Salman ile paylaştı.

İstanbul Devlet Tiyatroları’nda oyunculuğu sürdürdüren Canova, Bir Casusa Ağıt oyunundaki rolüyle 2. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu ödülüne (1998), Kaktüs Çiçeği oyunundaki rolüyle 5. Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu Ödülü’ne (2001) aday oldu.

2011 senesinde Ölüleri Gömün oyunundaki rolüyle Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Resim sanatı ile de ilgilenen Canova, 2016 yılında Teşvikiye Erinç Sanat Galerisi’nde, 2017 senesinde İstanbul Beyoğlu’ndaki Bitiyatro’da resim sergisi açtı.

Akciğer kanseri tedavisi gören Civanova, 20 Ağustos 2022’de İstanbul’da hayatını kaybetti.

Ölüm haberini Esra Dermancıoğlu duyurdu.

Tiyatro:

Rol aldığı bazı oyunlar:

1979: Antigone : Jean Anouilh – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1979: Yaralı Geyik : Necati Cumalı – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1980: Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası : William Shakespeare – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1980: Kunduz Kürk : Gerhart Haupttman – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1980: Truva Savaşı Olmayacak : Jean Giraudoux – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1981: Barış Gezegeni : Ülker Köksal – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1982: Barış Gezegeni : Ülker Köksal – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1982: Truva Savaşı Olmayacak : Jean Giraudoux – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1983: Kırmızı Pabuçlar : Hans Cristian\Robin Short – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1984: Düşüş (oyun) : Nahid Sırrı Örik\Kemal Bekir – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1984: Julius Caesar : William Shakespeare – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1984: Lysistrata : Aristofanes – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1985: Gül Satardı Melek Hanım : Dinçer Sümer – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1986: Cadıların Macbethi : William Shakespeare – Uyarlayan Müge Gürman – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1986: Lodos (oyun) : Beyazıt Gülercan – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1990: Danton’un Ölümü : Georg Büchner – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1991: Ölüm Tuzağı : İra Levin – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1993: Gizli Oturum : Jean-Paul Sartre – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1994: Yeşil Papağan Limited : Memet Baydur – İstanbul Devlet Tiyatrosu
1998: Bir Casusa Ağıt : George Tabori – İstanbul Devlet Tiyatrosu
2001: Kaktüs Çiçeği : Pierre Barillet\Jean-Pierre Gredy – İstanbul Devlet Tiyatrosu
2010: Ölüleri Gömün : Irwin Shaw – İstanbul Devlet Tiyatrosu
Yazdığı oyunlar ve senaryolar

xxxx: Kör Buluşma
1999: Sokağa Çıkma Yasağı : İstanbul Şehir Tiyatrosu – Arif Akkaya
2004: Ful Yaprakları : İstanbul Devlet Tiyatrosu – Turgay Kantürk
2005: Erkekler Tuvaleti İzmir, Oyun Okulu – Semih Çelenk
2006: Düğün Şarkısı : İzmir Devlet Tiyatrosu – Işıl Kasapoğlu
2010: Gala : Konya Devlet Tiyatrosu – Işıl Kasapoğlu
2010: Üstat Harpagona Saygı ve Destek Gecesi : İstanbul Devlet Tiyatrosu – Levent Öktem
2013: Evaristo : Kumbaracı50 – Nihal Geylan Goldaş
2013: Kızıl Ötesi Aydınlık : Vardiya Oyuncuları – Civan Canova

Yönettiği oyunlar

2012: Düğün Şarkısı : İstanbul Devlet Tiyatrosu – Civan Canova
2013: Kızıl Ötesi Aydınlık : Vardiya Oyuncuları – Civan Canova

Filmografi:

1974: Arkadaş – Halil
1977: Nehir – Engin
1981: Mutlu Ol Yeter
1981: Yaşamak Bu Değil – Fatih
1982: Berduşlar – Kenan
1983: Yıkılan Gurur – Naci
1986: Acı Lokma – Ömer
1986: Hırsız
1990: Yalancı Şafak – Dizi
1995: Sokaktaki Adam
1996: 80. Adım – Sedat
1996: Bizim Aile – Ataç – Dizi
1997: Sır
2000: Çiçek Taksi – Celal Kıraç – Dizi
2000: F Tipi
2003: Ömerçip- Celal
2004: Gece Yürüyüşü – Cüneyt – Dizi
2005: Çeşm-i Bülbül – Dizi
2006: Eve Dönüş – İşkenceci Polis
2006: Esir Kalpler – Ekrem Akerman – Dizi
2007: Arka Sokaklar – Nazım Tahsin / Narkotik Nazım – Dizi
2007: Eksik Etek
2008: Ay Işığı – Yıldırım Duman
2008: Sınıf – Dizi
2010: 72. Koğuş – Katil Hilmi
2010: Sensiz Yaşayamam – Mummer – Dizi
2011: Fatmagül’ün Suçu Ne? – Avukat Kadir – Dizi
2012: Karadayı – Dizi
2014: Her Sevda Bir Veda – Dizi
2014: Paramparça – Dizi
2019: Atiye – Mustafa Özgürsoy – Dizi
2021: Üç Kuruş – Oktay Çaka – Dizi

Ödüller:

1989: Kültür ve Turizm Bakanlığı – “Kör Buluşma” ile “En İyi 10 Senaryo” ödülü
1994: İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri – Kıyamet Sularında – “En İyi Oyun Yazarı” ödülü,
1996: Avni Dilligil Ödülleri – Kıyamet Sularında ile “En İyi Oyun Yazarı” ödülü
1997: Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü – Sokağa Çıkma Yasağı
2000: Avni Dilligil Ödülleri – Sokağa Çıkma Yasağı ile “En İyi Oyun Yazarı”
2006: 43. Altın Portakal Film Festivali – Eve Dönüş filmi ile – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
2007: Sadri Alışık Ödülleri – Eve Dönüş filmi ile – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
2011: 15. Afife Tiyatro Ödülleri – Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu – Ölüleri Gömün – İstanbul Devlet Tiyatrosu

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Militarizmin potansiyel zararları nelerdir?

Militarizmin potansiyel zararları, toplumsal, ekonomik, politik ve uluslararası düzeylerde çeşitli olumsuz etkilere neden olabilir. İşte …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!