1935 yılında Dersim’in, Qısle (Nazimiye) ilçesine bağlı Cıvrak (Sarıyayla) köyünde doğan Sait Kırmızıtoprak’ın babasının adı Abbas, annesinin adı Zöhre’dir. 1938 katliamını tüm trajedisiyle yaşayan, babasının 1941 yılında vefat etmesi üzerine yetim kalan Sait 1944 yılında köyde ilkokulun yapılmasıyla dokuz yaşında okula başlar. 1949’da ilkokulu bitiren Sait Kırmızıtoprak Tunceli’de ortaokula başlar.
1949/1950 öğretim yılı sonunda girdiği Yatılı Bölge Okul sınavını kazanan Kırmızıtoprak, Balıkesir Lisesi Orta Okul ikinci sınıfından öğretime devam eder ve 1955 yılında buradan mezun olur. Aynı yıl Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi sınavlarına giren ve bu sınavı üçüncü sırada kazanan Sait Kırmızıtoprak 1955/56 döneminde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş yapar.
Arkadaşları ile beraber Ocak 1957’de de “Tunceli Kültür Derneği” İstanbul şubesini açan Sait Kırmızıtoprak, Mart 1957’de Dersim’de bu derneğin yayın organı olarak “Ceride-i Dersim” adlı yerel bir gazete çıkarır. Bu gazetede yazı yazmaya başlayan Kırmızıtoprak, sonrasında “Akis”, “Forum”, “Vatan”, “Yön”, “Dicle – Fırat”, “Sosyal Adalet” ve “Milliyet” gibi gazete ve dergilerde yazılar yazar.
17 Aralık 1959’da tutuklanan ve tarihe 49’lar olarak geçenler arasında tıp öğrencisi Sait Kırmızıtoprak’da vardır. Harbiye’de tutuklu olduğu dönemde İsmet Özevcek ile nişanlanan Kırmızıtoprak, 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası arkadaşlarıyla beraber Ankara “Soğukkuyu Askeri Cezaevi”ne nakledilir ve Mart 1961’de ise tahliye edilir. Tutuklu iken sınavlara giren Sait Kırmızıtoprak 1962 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Güdül ve Gemerek Hükümet Tabipliği ile Yunak Devlet Hastanesi Başhekimliği sonrası bir süre serbest olarak çalıştıktan sonra askere gider.
1965 ile 1967 yılları arasında Isparta’da asker iken bu dönemde Antalya’da yargılanan Sait Elçi ve diğer TDKP yöneticilerini ziyaret eden, mahkemelerine katılan Dr. Sait Kırmızıtoprak’ın yargılandığı 49 lar Davası sonuçlanmış ve karara göre Kırmızıtoprak, “Kamu haklarından men” ve Isparta’da “genel gözetim altında bulundurma” cezası alır.
Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da bulunan arkadaşları ve etkin siyasal figürlerle görüşmelerde bulunduktan sonra, 4 Ekim 1969’da Çeko (Hikmet Buluttekin), Soro (Nazmi Balkaş) ve Reşo Zilan (Ahmet Kotan)’dan oluşan grupla Güney Kürdistan’a geçer. Güney Kürdistan’da IKDP tarafından kendilerine sağlanan kamp ile çalışmalara başlayan Dr. Şivan ve arkadaşları Güney’deki bu çalışmalar yanında özellikle sınır hattında örgütlenme çalışmaları yaparlar.
Dârâ ve Ruken adında iki çocuk sahibi olan Dr. Sait Kırmızıtoprak’ın “Ezen ve Ezilen Milletler Sorunu”, “Memo Qol”, “Kürt Millet Hareketleri ve Irak’ta Kürdistan İhtilali”, Kamuran Bedirxan ile yazdığı “Zımanê Kurdî”/ (“Kürt Dili”), “Ferheng Kurdî û Tırkî” (J. Blau’nun Kurmançca-İngilizce-Fransızca sözlüğüdür. Dr. Şivan, birçok eklemeyle Türkçeye çevirmiştir.) ve “Cahş û Cahşîtî” adlı kitapları vardır.
Güney Kürdistan’da Dr. Şıvan’la görüşmeye giden Sait Elçi’nin ortalıkta görünmemesi IKDP’ye bildirilir. Olayın aydınlatılması amacıyla soruşturma başlatılır. Eshed Hoşevi’nin karargâhında bulunan Dr. Şivan ve arkadaşları ön soruşturmaları yapıldıktan sonra, Doktor Şivan, Çeko (Hikmet Buluttekin), Brûsk (Hasan Yıkılmış) tevkif edilir. Dr. Şivan’ın diğer arkadaşları serbest bırakılır. Tutuklular Gılala’daki Rayed hapishanesine gönderilirler. Sait Elçi’nin öldürülmesinden Dr. Şıvan ve arkadaşları sorumlu görülür.
15 Temmuz 1971 de başlayan tutukluluk süreci 26 Kasım 1971’de Şivan, Çeko ve Brusk’in idam edilmesiyle sonuçlanır. Bu vahim olay Irak KDP’nin egemenlik bölgesinde meydana geldiği için TKDP’nin önerisiyle IKDP’nin oluşturduğu devrim mahkemesi tarafından soruşturulur. Mahkeme sonucunda işlenen suç sabit görüldüğü için idam kararı verilir ve 26 Kasım 1971’de idam edilirler.
Yararlanılan Kaynaklar:
-drsivan.info.
-Şerafettin Elçi’nin Ağzından Saitler Olayı.
-Mehmet Konuk, Said Elçi.
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!