1972 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Heinrich Böll, 21 Aralık 1917 tarihinde dünyaya geldi.
Viktor Böll’ün ikinci eşi Bayan Maria’dan, ailenin ücüncü çocuğudur.
Savaş yılları olması nedeniyle Böll ailesi, 1921 yılında Köln-Raderberg’de, eski kentin güneyine taşındılar, fakat aile, 1930 yılının ilkbaharında, para sıkıntısından dolayı, evlerini satıp, yeniden Köln’ün güney semtine göç etmek zorunda kaldı.
Heinrich Böll, 1924 senesinde okula gitmeye başladı.
1928 senesinde Köln Hümanist Keiser-Wilhelm Gymnasium (lise) Devlet Okulu’na girdi.
1937 senesinde bu okulu bitirdi.
Aynı sene Bonn’da, kitap satıcısı olmak için, öğrenimine başladıysa da, bir sene sonra bıraktı.
Böll, 17 yaşlarında şiir yazmaya başladı.
19 yaşında Annemarie Cech’le tanıştılar ve 1942 senesinde dünyaevine girdiler.
Böll, 1938 senesinin sonbaharında çalışma kampına, bir sene sonra da askare alındı.
Piyade olarak, Doğu ve Batı Cephesi’ne gönderildi.
1945 senesinin Nisan ayından Eylül ayına kadar, İngilizlerin ve Amerikalıların elinde savaş esiri oldu.
Savaş bitip Köln’e döndükten sonra, hem üniversite öğrenimini devam ettirdi hem de ağabeyinin marangozhanesinde çırak olarak çalıştı.
1947-48-50 senelerinde üç oğlu, Raimund, Reni ve Vicent doğdu.
1947 senesinde Böll’ün ilk kısa öyküsü “Haberci”, sonra ilk romanı “Ademoğlu Neredeydin ?”, “Ve O Hiç Bir Şey Demedi” yayınlandı.
Daha sonra, ard arda öyküleri, romanları, tiyatro oyunları yayınlandı.
Yapıtlarında, önceleri I. Dünya Savaşı’nı, özellikle de insanların nasıl savaştıklarını, savaşın yıkıntılarını ve acılarını anlatan Böll, daha sonraki yıllarda da Alman refah toplumunu eleştirdi.
Alman ve Uluslararası PEN Derneği’nin başkanlığını da yapan Heinrich Böll, edebiyat yaşamına öykü yazarak başlamış ve öykücülüğü hep ön planda tutmuştur.
İlk çalışmalarından en nitelikli yapıtlarına kadar, Böll’ün öykülerinde keskin gözlemcilik yeteneği, çağdaş ve eleştirel düşünce yapısı, alaycılığı, insancıl yaklaşımı kendini açıkça belli etmektedir.
Böll’ün eserleri sadece Almanya içinde ve Alman dilini kullanan ülkelerde değil, bütün dünyada yüzyılımızın önde gelen klasikleri arasındadır.
Savaş sonrası Alman yurttaşlarının yaşadığı tedirginliği, savaş sonucu sakatların psikolojisini başarıyla edebiyata taşımıştır.
Böll, uzun süren bir bronşit hastalığının ardından, 16 Temmuz 1985 tarihinde 67 yaşında yaşamını yitirdiği günden bir gün sonra, Bonn’da, Bornheim /Merten’de aralarında yazarların, politikacıların, Devlet Başkanı Richard von Weizäcker’in de bulunduğu, büyük bir halk kitlesinin katıldığı törenle defnedildi.