Leyla Qasım, 1952 senesinde Xaneqin’de Dalaho Qasim ve Kani’nin üçüncü çocuğu olarak hayata merhaba dedi.
Babası, kızı gece yarısı doğduğu için Arapça ‘gece’ anlamına gelen Leyla ismini verdi. Leyla Qasim, Sebih, Selam, Sefa ve Selah adlı 4 erkek çocuğu olan babasının tek kız evladıydı.
Çiftçilikle uğraşan babası Leyla henüz 4 yaşındayken Hewler’e taşınır. Leyla yoksul bir ailenin çocuğu olarak büyür.
Derslerinde başarılı olan Leyla, ilkokulu Wend okulunda okudu. Ailesi Leyla’nın ortaöğretim eğitiminden sonra Bağdat’a göç etmek zorunda kaldı. Leyla gençlik yıllarında Kürt Ulusal mücadelesine ilgi duydu.
Babası her ne kadar yoksul olsada kızının okuması için elinden gelen çabayı gösterir. Onun bir mesleği olmasını çok ister.
Leyla, Güney Kürdistan’da gelişen Ulusal Kurtuluş Mücadelesinden etkilenerek siyasal ve örgütsel çalışmaların içerisine girer.
Sömürgeci Baas rejimine karşı mücadele etmeye başlar. Xaneqin’in Baas rejimi tarafından Araplaştırılmak istenmesi bölgede yaşayan Kürtleri huzursuz eder.
Kürtlere yapılan yoğun baskılar nedeniyle ailesiyle birlikte Bağdat’a yerleşmek zorunda kalır. Bağdat’ta lise öğrenimini bitiren Leyla, 20 yaşındayken Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanışır ve onlara destek verir.
Sosyoloji bölümünü kazanmasıyla üniversitede gençlik hareketi içerisinde yer alır. Bu nedenle Saddam rejiminin hedefi haline gelir.
Kürdistan Demokrat Partisi’ne üye olan Leyla, 11 Mart 1970’te Saddam Hüseyin ile Mela Mistefa Barzani arasında yapılan özerklik anlaşmasını yakından izler.
Bu Anlaşma ile; Güney Kürdistan 3 vilayet yapılacak, Erbil şehri başkent olacak ayrıca parlamento kurulacaktı. Yine bu anlaşmaya göre Merkezi Irak Hükümeti’nde 5 bakan ve başbakan vekili Kürtlerden olacaktı. Bu anlaşmanın önemli maddelerden biride Kürtçe, ikinci resmi dil olarak kabul edilecekti.
Ancak, rejim bu anlaşmaya uymayarak Güney Kürdistan’ı işgal harekatına başlar. 1974’ün baharında Baas rejimi Kürt ailelerini Bağdat’tan çıkarır. Irak rejimi Qeladize kentini bombalar. Bu bombalama nedeniyle birçok sivil yaşamını yitirir.
Leyla, Baas rejiminin uyguladığı baskı ve katliamları dünyaya duyurabilmek amacıyla uçak kaçırır. Bu eylem sonucunda 4 yoldaşıyla birlikte 24 Nisan 1974’te yakalanarak hapsedilir. Hapisteyken yoldaşlarıyla birlikte çok ağır işkencelere tabi tutulur.
Saddam’ın emriyle Leyla Qasim, Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran adlı 4 yoldaşıyla birlikte 12 Mayıs 1974 senesinde idam edilirler.
Leyla, idam sehpasına gitmeden önce, son görüşmesinde annesine şöyle demişti:
“Canım annem; endişelenme, ben bir davanın neferiyim. Halkım için mücadele ediyorum. Annem bizim ölümümüzle halkımız uyanacak, özgürlük bayrağımız daha yükseklerde dalgalanacak. Ben öldüğümde sakın üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar!”
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!