samira makhmalbaf

Samira Makhmalbaf Kimdir

İranlı film yönetmeni ve senarist
Samira Mahmelbaf, 15 Şubat 1980 tarihinde Tahran’da dünyaya geldi.

Sinemaya, 1987 yılında henüz yedi yaşındayken, babası yönetmen Muhsin Mahmelbaf’ın çektiği Bisikletçi isimli filmde rol alarak başladı.

14 yaşına bastığında okulda aldığı eğitimi bırakarak sinema eğitimi almak istedi.

Bunun üzerine, babasının evde verdiği sekiz yıllık eğitimi aldı.

17 yaşındayken ilk yönetmenlik deneyimini yaşayan Samira, filmi “Elma” ile 1998 Cannes Film Festivali’ne katılan en genç yönetmen ünvanına sahip oldu.

Sanatçı, Cannes, Venedik, Berlin, Montreal, Locarno gibi çeşitli film festivallerinde jüri üyeliği de yaptı.

Altın Portakal Film Festivali’ni uluslararası platforma taşıyan Avrasya Film Festivali Büyük Jürisinde de görev aldı.

’11’0901 filminin 11 yönetmeninden biri olan genç yönetmen, aynı zamanda çektiği bazı filmlerin senaryolarını da yazdı.

İran’da bir kadın olarak yaşamanın zorluklarına karşın, Ortadoğu’da kadın ve çocukların yaşamının zorluklarını beyazperdeye aktaran Samira’nın kardeşleri ve annesi de sinemaya tutkundurlar.

Kardeşi Hana Makhmalbaf da genç bir yönetmen sıfatıyla sinema dünyasında yerini aldı.

Asbe du-pa’nın (İki Bacaklı At) yapımı sırasında, Makhmalbaf oyuncu kadrosu ve ekibiyle birlikte Afganistan’da çekim yaparken bir saldırıya uğradı.

Sete figüran olarak sızan bir adam, yerel bir çarşının çatısından bir el bombası atınca film durma noktasına geldi.

Saldırı, altı oyuncuyu ağır şekilde yaraladı ve bir atı öldürdü.

Makhmalbaf bir röportajında, “Küçük çocukların yere düştüğünü gördüm ve bütün sokak kan içindeydi… İlk düşüncem babamı bir daha göremeyeceğimdi.” diyordu.

Devam etmeye kararlı olan Makhmalbaf, filmini tamamladı ve 2008’de Fransa’da ilk vizyona girdi.

Ödülleri:

“Sutherland Trophy”, Londra Film Festivali 1998,
Uluslararası Eleştirmenler Ödülü, Locarno Film Festivali, 1998
Jüri Özel Ödülü, Selanik Film Festivali, 1998
Jüri Özel Ödülü, Sao Paulo Film Festivali, 1998
Jüri Özel Ödülü, Arjantin Bağımsız Sinema Festivali, 1999
Eleştirmenler Ödülü, Arjantin Bağımsız Sinema Festivali 1999
İzleyici Ödülü, Arjantin Bağımsız Sinema Festivali 1999
Jüri Ödülü, Cannes Film Festivali Resmi Yarışma Bölümü 2000
Federico Fellini Onur Ödülü, UNESCO 2000
Francois Truffaut Ödülü, İtalya Giffoni Film Festivali, 2000
Giffoni’s Belediye Ödülü, İtalya Giffoni Film Festivali 2000,
Paris “Özel Kültür Ödülü”, UNESCO 2000
Büyük Jüri Ödülü, Amerikan Film Enstitüsü 2000
Jüri Özel Ödülü, Cannes Film Festivali Resmi Yarışma Bölümü 2003
Dünya Kiliseler Birliği Büyük Ödülü, Cannes 2003Hindistan Altın Tavuskuşu Yarışması, “En iyi Film”, 2003

Singapur Uluslararası Gümüş Perde Genç Sinemacılar Ödülü, 2004


Filmografisi:

Two-legged Horse – 2008
Çılgınlığın Keyfi – 2003
’11’0901 – 2002
Karatahta – 2000
Elma – 1998
Bisikletçi – 1989 (oyuncu)

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Şovenizmin tehlikeleri nelerdir?

Şovenizmin bir dizi tehlikesi vardır ve bunlar genellikle toplumlar arasındaki ilişkileri bozabilir, barışı tehdit edebilir …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!