AYŞE POLAT KİMDİR

Kürt yönetmen Ayşe Polat, 19 Kasım 1970 tarihinde Malatya’da dünyaya geldi.

1978 senesinde Almanya’nın Hamburg kentine göç eden işçi bir ailenin üçüncü çocuğudur.

Temel eğitimini Hamburg’da gördü.

1991 ve 1993 seneleri arasında Bremen Üniversitesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı okudu.

Eşzamanlı olarak dışarıdan Berlin Üniversitesi’nde Filozofi ve Kültür Bilimi okudu.

Almanya’da, üniversiteye başlamadan önce, 8mm ve video kısa filmler yaptı.

1990 ve 1995 yılları arasında Berlin ve Bremen’de Felsefe ve Alman Edebiyatı eğitimi aldı.

Bu dönemde “Fremdennacht (Yaban Gecesi 1992), Münster ve Nürnberg Festivalleri’nde ödüller kazanan “Ein Fest für Beyhan (Beyhan’ın Düğünü 1994) ve “Gräfin Sophia Hatun (Safiye Hatun 1997) isimli kısa filmleri çekti.

1999 yılında çok iyi eleştiriler alan ve birkaç ödül kazanan “Auslandtournée (Yurtdışı Turnesi) isimli ilk uzun metrajlı filmini yönetti.

“En Garde” (Koru Kendini 2004) yazıp yönettiği ikinci kurmaca filmdir.

Üniversite öğrenimi sırasında önceden geçirdiği video deneyimini sosyal projelerle birleştirdi ve Almanya’da yaşayan 4. kuşak toplumun sorunlarını kapsayan kısa filmler çekmeye başladı.

1991 senesinde yabancı öğrencilere verilen bir fonla yaptığı çalışmalar ödüllendirildi.

1992 yılında intihar eden Türk asıllı ilticacının yaşamının anlatıldığı ilk filmi “Fremdnacht’ı ” çekti.

1997 senesinde çektiği “Ein Fest für Beyhan (Beyhan için bir eğlence)” filmi birçok film festivalinde ödül aldı.

“En Garde” filmi de 2004 Locarno Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini, Alman Film Eleştirmenleri Ödüllerinde de En İyi Film ödülünü aldı.

Polat, hayran olduğu yönetmenlerin başında, David Lynch, John Cassavetes, Michelangelo Antonioni, Stanley Kubrick, Jim Jarmusch, Agnès Varda ve Yılmaz Güney’i göstermektedir.

Yönetmen Polat, Almaya’nın Hamburg kentinde yaşamaktadır.

Filmografisi:

2004 En Garde
2000 Auslandstournee
2000 Das Roadmovie (Televizyon filmi)
1993 Fremdnacht (Bir ilticacının öyküsü)
1994 Ein Fest für Beyhan (Beyhan İçin Bir Eğlence)
1997 Gräfin Sophia Hatun

Ödülleri:

1997 Ankara Uluslararası Film Festivali Jüri Özel Ödülü
2000 Karlsbader Filmfestival, Das Roadmovie, En iyi Yönetmen ödülü
2001 Ankara Uluslararası Film Festivali Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü (Film: Yurt Dışı Turnesi)
2004 Locarno Uluslararası Film Festivali “Silbernen Leoparden” Gümüş Leopar En İyi Film ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu
2004 Alman Film Eleştirmenleri Ödülü-En İyi Film
2005 Ankara Uluslararası Film Festivali Seçiciler Kurulu Özel Ödülü (Film: Koru Kendini)

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Kübizm karşıtları neyi savunurlar?

Kübizme karşı çıkanlar genellikle şu argümanları ve savunuları öne sürerler: Geleneksel Sanat Anlayışı Gerçekçilik ve …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!