Aşık edebiyatı, Anadolu sahasında XVI. asırdan itibaren önemli temsilciler yetiştirmiştir. Bu geleneğin günümüzdeki önemli temsilcilerinden biri de Göksunlu Âşık Hüdâi’dir.
Daha çok tasavvufi şiir ve deyişleriyle tanınan Hüdâi, âşıklık geleneğinin adap ve erkânına sahip bir âşıktır. Hece vezniyle ve çoğunlukla dörtlükler halinde yazdığı şiirlerini saz eşliğinde çalıp söylemiştir.
Âşık Hüdâi, samimi üslubuyla ve kendine has edasıyla âşıklık geleneğinin 21.yüzyıla uzanan yolculuğunda önemli bir yere sahiptir.
Âşık Hüdaî, 1940 senesinde Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine bağlı Yoğunoluk Köyü’nde dünyaya geldi.
Henüz dokuz yaşında iken babası vefat eden Hüdâi yetim kalmıştır.
Hüdâi, bir söyleşisinde bu hususla alakalı olarak; “Babam yaşlıydı. Üç kardeşiz, üçümüzün de annesi ayrı. Babamın en genç eşinden doğan en küçük çocuğuyum.” demiştir.
Hüdai’nin kimlikteki adı Sabri Orak’tır.
On bir yaşından itibaren irticalen şiir söylemeye başlayan Hüdâi, usta aşıkların yanında kendini yetiştirdi. On dört yaşında saz çalmaya başladı.
Şair düzgün bir eğitim alamadı, okuma yazmayı askerlik yaptığı esnada öğrendi.
Hüdâi, askerliğini bitirdikten sonra İstanbul’a yerleşti.
Yirmi beş yıl İstanbul’da kalan Hüdâi, işsiz güçsüz ve perişan yılların ardından kısa bir müddet de olsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmıştır.
Her nedense Hüdâi, birkaç gün çalıştığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki işinden ayrılarak 1990’lı yıllarda Ankara’ya gelmiştir.
Ankara’da Çankaya Belediyesi’nde işe alınan Hüdâi, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak Âşık Veysel Parkı’nda çalışmıştır.
İki sene Konya’da yapılan aşıklar bayramına katıldı.
1968 senesinde şiir dalında birinci olarak Fuzuli ödülünü almaya hak kazandı.
1969 yılında atışma ve şiir dallarında ikinci olarak Dadaloğlu ve Yunus Emre ödüllerini kazanmıştır.
Yaptığı evlilikten Ali isminde bir oğlu dünyaya gelmiştir.
Aşık Hüdai, 23 Kasım 2001 tarihinde Ankara’da hayatını kaybetti ve Ankara’da toprağa verildi.
Aşık Hüdai, halk ozanı ve şair kimliğiyle tanınmaktadır.
Şiirlerinde kendine özgü bir incelik ve deyiş özellikleri bulunmaktadır.
Tasavvufa yönelmiştir. Sanatçının sağlığında yayınlanan iki şiir kitabı vardır.
Ayrıca, 1976 senesinde Ahmet Özdemir tarafından Aşık Hüdai’yi anlatan bir kitap yazılmıştır ve “Yaralar Beni” ismiyle kitap piyasaya sürülmüştür.
“Makbuldür” isimli şiiri de Mustafa Budan tarafından bestelendi ve Hümeyra tarafından seslendirilerek Tutkulardan İntihar albümünde yerini aldı.
Bernamegeh Türkçe