Şemseddin Şehrezuri olarak bilinen Şemseddin Muhammed ibn Mahmud el-Şehrezuri 13. yüzyılın en önemli Kürt İslam filozoflarından biridir.
MS. 1288’de hayatta olduğu anlaşılmaktadır. Ancak aynı yıl öldüğünü iddia edenlerde olmuştur.
Nuzhat al arwâh ve rawtat al-afrah‘ın (Ruhların Yürüyüşü ve Zevkler Bahçesi ) bir kısmını içeren bir nüsha 1266/67 tarihli olup, diğer bir nüshadaki bir not ise Şehrezuri’nin 1288’de hayatta olduğunu bildirmektedir.
Şehrezuri, hem eski Yunan hem de ilk Müslüman bilginlerinin biyografik bir sözlüğünü oluşturan 13. yüzyılın önemli tarihçilerinden biriydi.
Alimler hakkında büyük bir biyografik eser yazmasına rağmen, doğum ve ölüm tarihleri de dahil olmak üzere hayatı hakkında çok az şey biliniyor.
Belki de onun hakkında en iyi bilinen eseri Ravzatul efrah ve nuzhetul ervah’tır.
M.A. Hurşid tarafından yapılan düzeltme ve yeniden baskıya göre, kitabın birkaç nüshası vardır; bu nüshalardan biride Manchester’daki John Rylands kütüphanesinde bulunmaktadır.
Edward Granville Browne kendisine atfedilen biri Arapça diğeri Farsça olan iki tıp eserinden bahseder. (E. Browne, s. 100)
Felsefi eserlerinden biri, filozof Sühreverdi hakkındaki Şerh ûl hîkmet adlı şerhtir.
Şehrezuri, İlk işraki filozofu olarak kabul edilir.
İşrakilik isimli fikrî akımın kurucusu olan Şehabeddin Sühreverdî’nin izinden gitmiştir.
Tarih, felsefe ve tıp üzerine birçok eser kaleme alan Şemseddin Şehrezuri’nin günümüze kadar sadece beş eseri ulaşmıştır.
Eserleri:
-Resailu şeceretul îlahiyye fi ulmil heqayiqî rabbaniye
-Kitabul Rumuz
-Ravzatul efrah ve nuzhetul ervah
-Şerh ûl hîkmet
-Et Tenkîhat fî şerhî telwîhat
Kaynaklar:
-P. Lory, “Shahrazuri” in The Encyclopaedia of Islam, 2nd edition, ed. by H.A.R. Gibbs, B. Lewis, Ch. Pellat, C. Bosworth et al., 11 vols. (Leiden: E.J. Brill, 1960-2002), vol. 9, p. 219
-Manfred Ullmann, Die Medizin im Islam, Handbuch der Orientalistik, Abteilung I, Erg?nzungsband vi, Abschnitt 1 (Leiden: E.J. Brill, 1970), p. 232
-Carl Brockelmann, Geschichte der arabischen Litteratur, Supplement, 3 vols. (Leiden: Brill, 1937-1942) vol. 1, pp 850–1
-Sami Hamarneh, “Arabic Historiography as Related to the Health Professions in Medieval Islam”, Sudhoffs Archiv, vol. 50 (1966), pp 2–24, esp. pp 17–18.
-Edward Granville Browne, Islamic Medicine, 2002, Goodword Pub., ISBN 81-87570-19-9
-Michael Privot, Le Kitâb al-rumûz d’al-Shahrazûrî: une oeuvre ishrâqî? (PhD Thesis)
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!