ELEŞKİRT AŞİRETLERİ

AĞRI ELEŞKİRT AŞİRETLERİ HANGİLERİDİR – Eleşkirt Aşiretleri İsimleri

Eleşkirt, ismi Ermenice Alashkert kökeninden gelir. Kürtler Eleşkirt’e Elajgir veya Zétikan diye adlandırırlar.

Eski İlçe merkezi Bu günkü Toprakkale köyünde iken, İran transit yolunun buradan geçmesi üzerine 1926 yılında İlçe merkezi Toprakkale köyünden, bu günkü Eleşkirt’e taşınmıştır.

Eski ismi Zidikan, Varaşkent ve Alaşkirt olarak bilinmektedir. Ağrı’nın batısında yer alan Eleşkirt, İl merkezine 34 km. Mesafede olup 1.529 km2’lik bir alana sahiptir.

Rakım 1.900 metredir. Doğusunda Ağrı İl merkezi, batıda Horasan ve Karayazı, güneyde Tutak ve Karayazı, kuzeyde Kağızman ve Sarıkamış İlçeleri ile sınırlıdır.

İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 3 belde, 61 köy ve 8 mahalleden oluşmaktadır.

Daha önce Eleşkirt ilçesine bağlı Amet, Keşiş, Soğan köyleri 1946 yılında, Dedemaksut, Güvendik, Kayabey köyleri 1985 yılında, Badıllı, Yorgunsöğüt, Çobanbeyi köyleri 1988 yılında, Çatalipaşa, Sarıca, Söğütlü köyleri 1989 yılında Ağrı Merkez ilçeye bağlanmıştır.

İlçenin ayakta kalabilen en önemli tarih yapısı, Mirza bin Abdi tarafından 1687 tarihinde yaptırılan Toprakkale köyündeki Toprakkale Camii’dir. Camii korunma altına alınmış ve 1967 yılında onarım görmüştür.

M.Ö.900-600 yılları arasında Urartu’ların hakimiyet alanında kalan Eleşkirt, Eski Urartu krallığının sayılı kalelerinden biridir.

Eleşkirt daha sonra Asur’lular hakimiyeti altına girmiş ve Med’lerle Asur’lular hakimiyeti arasındaki hakimiyet mücadelelerine sahne olmuştur.

750 yılında itibaren de Abbasi nüfuz sahası içerisine girmişlerdir.1054 yılında itibaren Türk akınlarıyla Karşılaşan bölge Tuğrul Bey ve Çağrı Bey’in oğlu Yakuti Bey tarafından Türk idaresi altından alınmıştır.

Karakoyunlu hükümdarı İskender Mirza 1421 tarihinde Eleşkirt yakınlarında yapılan savaşta Timurlulardan Şahruh’u yenmesiyle birlikte bölgedeki Karakoyunlu hakimiyeti pekişir.

Eleşkirt Karakoyunlu ve Akkoyunlular’ın hakimiyetinden kaldıktan sonra kısa bir sürede Safevi hakimiyetine geçmiştir.

İmparatorluk devrinde bazen Van çoğunlukla Erzurum eyaletine bağlanan Bayezid sancağı mülhakatından olarak bir ocaklık olarak yönetilmiştir.

Halkın çoğunluğunu Kürtler oluşturmaktadır. Eleşkirt’te azınlık olarak yaşayan Türkler 93 harbi ve Dünya savaşı sonrasında bölgeye iskan ettirilmiştir. Ahıska Türkleri, Karapapaklar ve Azerilerdir.

2020 nüfus sayımında Eleşkirt nüfusu 32.316 kişi olarak kaydedilmiştir.

AĞRI ELEŞKİRT AŞİRETLERİ İSİMLERİ – Genel

-Cemaldînî

-Sîpkî

-Redkan

-Şadî

-Dimilî

-Motî

-Kurdkî

-Kulkî

-Memanî

-Cumkî

-Pirebadî

-Celalî

-Badillî

-Çixurî

-Şatana

-Pinaşî

-Gêloyî

-Gêltûrî

-Mîrekî

-Azo-Az

-Şemskî

-Xelîfan

-Mankî

-Qerbaşî

-Ecem

-Memanî

-Berazî

-Kurdikan

-Karapapak-Ecem

-Motî

-Heyderî

-Mirekî

-Êlî

-Bêskî

Bernamegeh Türkçe

UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin
başlatılabileceğini lütfen unutmayın!

AYRICA BAKIN

Şahap Sayılgan Kimdir Hayatı

Oyuncu Şahap Sayılgan, 3 Mart 1966 tarihinde İzmir’de dünyaya geldi. Ankara Devlet Konservatuvarı, Tiyatro Yüksek …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!