İran Kürdistanı'nda bugün birçok şehirde genel grev

İran Kürdistanı’nda bugün birçok şehirde genel greve gidildi

Jina Emini’nin ölümünden sonra İran ve Doğu Kürdistan geneline yayılan protesto eylemlerinde Kürt bölgelerine yönelik baskılar artarken bir çok kentte bugün genel greve gidildi.

İran ve Rojhılat’ta gösteri ve protestolar 26’ıncı gününe girdi.

Emini’nin 17 Eylül’de memleketi Saqiz kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran’da ve Rojhılat’ta başlayan gösteri ve protestolar, ardından İran’ın geneline yayılmıştı.

103 yerleşim yerine yayılan gösterilere, daha çok Tahran, Meşhed, İsfahan, Tahran, Şiraz ve Kum gibi büyük İran şehirlerindeki üniversite öğrencileri katılıyor.

İran devlet televizyonu, şiddete dönüşen gösteriler sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Bugün merkezi Sine (Senendec) olan Kürdistan vilayetinin yanı sıra, Kırmaşan ve İlam vilayetlerine bağlı bir çok kentte esnaf kepenk kapattı.

Rûdaw’a ulaşan görüntü ve bilgilere göre, Sine’nin Saqiz, Meriwan, Bane, Bokan kentleri ile Kırmaşan’ın Dewlan, Serpêl Zehaw ve İlam vilayetinde bir çok yerleşim yerinde bugün gösterilere destek amaçlı genel greve gitti. Bane’de öğrenciler bugün okula gitmedi.

Bugünkü grev, Rojhılatlı partilerin oluşturduğu Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezi tarafından desteklenen ve “Mahalle Gençliği” olarak bilinen grubun çağrısı ile yapıldı. Grup halktan protestoları devam ettirmesini istedi.

Gösteriler farklı İran kentlerine de yayılıyor

Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Jina (Mahsa) Emini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Emini’nin 17 Eylül’de memleketi Saqiz kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran’da ve Rojhılat’ta başlayan gösteriler, daha sonra İran’ın geneline yayılmıştı.

Bu güne kadar 103 yerleşim yerlerine yayılan gösterilere, İran’da özellikle Tahran, Meşhed, İsfahan, Tahran, Şiraz ve Kum gibi büyük İran şehirlerindeki üniversite öğrencileri de katılıyor.

İran devlet televizyonu, şiddete dönüşen gösteriler sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise gösterilerde şu ana kadar 185 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Arleta Kimdir

Arleta (gerçek adı: Ariadne Nicoleta Tsapra), 3 Mayıs 1945’te Atina’da doğdu ve 8 Ağustos 2017’de …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!