Simone de Beauvoir Kimdir

Simone de Beauvoir, 9 Ocak 1908’de Paris, Fransa’da doğdu. Fransız yazar, feminist filozof ve gazetecidir.

Katolik bir ailenin büyük kızı olarak büyüyen Beauvoir, ilk eğitimini bir Katolik okulunda aldı. Daha sonra, Sainte-Marie Enstitüsü’nde dil ve edebiyat eğitimi gördü. 1926’da Sorbonne Üniversitesi’ne girdi ve felsefe okudu. 1929’da felsefe alanında lisans derecesi aldı.

Beauvoir, lisans eğitimini tamamladıktan sonra lisede felsefe öğretmenliği yapmaya başladı. 1931’de Jean-Paul Sartre ile tanıştı ve birlikte yaşamaya başladılar. Sartre, Beauvoir’ın en yakın arkadaşı ve iş ortağı oldu.

Beauvoir, 1943’te ilk romanı olan “Konuk Kız”ı yayınladı. Bu roman, Beauvoir’ın en ünlü eserlerinden biri oldu. Beauvoir, romanlarının yanı sıra, felsefe, siyaset ve toplumsal konular üzerine de çok sayıda kitap ve makale yazdı.

Beauvoir’ın en önemli eserleri arasında “İkinci Cins” (1949), “Yaşamın Gözüyle” (1963), “Yaşlılık” (1970), “Ezilenler Cenneti” (1947), “Düşmanla Yüzleş” (1947), “Sartre ve Ben” (1990) sayılabilir.

Beauvoir, feminist düşüncenin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir. “İkinci Cins” adlı eseri, feminist düşüncenin temel metinlerinden biridir. Bu eserde Beauvoir, kadınlığın toplumsal bir inşa olduğunu ve kadınların kendi kaderlerini belirleme hakkına sahip olduklarını savunur.

Beauvoir, 14 Nisan 1986’da Paris’te öldü.

Eserleri

  • Konuk Kız (1943)
  • İkinci Cins (1949)
  • Yaşamın Gözüyle (1963)
  • Yaşlılık (1970)
  • Ezilenler Cenneti (1947)
  • Düşmanla Yüzleş (1947)
  • Sartre ve Ben (1990)

Ödülleri

  • 1954: Goncourt Ödülü (Yaşlılık)
  • 1964: Légion d’Honneur nişanı
  • 1974: Goethe Madalyası
  • 1980: Erasmus Ödülü

Etkileri

Beauvoir, feminist düşüncenin yanı sıra, varoluşçuluk ve sosyalizm gibi alanlarda da önemli katkılarda bulunmuştur. Eserleri, birçok yazar, filozof ve düşünürün eserlerine ilham kaynağı olmuştur.

AYRICA BAKIN

“Güneşli Pazartesiler”: İşsizliğin Gölgesinde Onur, Dayanışma ve Varoluşun Sessiz Çığlığı

Fernando León de Aranoa’nın 2002 yapımı Güneşli Pazartesiler (Los lunes al sol), İspanya’nın Vigo kentinde …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!