ŞERİF PAŞA

ŞERİF PAŞA KİMDİR

CELAL TEMEL

Şerif Paşa (1865-1951)

       13 Ocak 1865’te İstanbul Üsküdar’da doğdu.

Şûrayı Devlet ve Hariciye Nazırlığı yapan Kürd Sait Paşa’nın oğludur. Galatasaray Sultanisi’ni bitirdikten sonra Paris’te Harb Okulu’ndan mezun oldu.

Bir süre Avrupa’da çeşitli görevlerde bulundu. 1890 yılında, daha sonra sadrazam olan İttihatçı Said Halim Paşa’nın kızı ile evlendi. (Said Halim Paşa, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunudur.)

      1898 yılında Stockholm elçiliğine atandı. Yurt dışında olduğu sırada, Abdülhamid’e karşı İttihatçılarla işbirliği yaptı. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a döndü.

Ancak İttihatçılarla anlaşamadı ve bir yıl sonra Paris’e döndü; İTC’nin en büyük muhaliflerinden biri oldu. 1909-1914 yılları arasında Avrupa’da yayımladığı Meşrutiyet adlı bir gazetede İttihatçı Hükümet aleyhinde yazılar yazdı ve İttihatçıların boy hedefi oldu.

Cenevre’de 1919 yılında düzenlenen Osmanlı Liberaller kongresinde, Paris Barış Konferansı’na Osmanlı temsilcisi olarak katılması kararı alındı. 

       Konferans sürecinde Osmanlı temsilciliğinden çekildi, yalnız Kürd temsilcisi olarak konferansta yer aldı. Konferansta Kürd temsilcisi olarak büyük çaba gösterdi. Kürdlerin hukukunu savunmak için, 22 Mart 1919 tarihinde, konferansa, “Kürd Halkının Talepleri Üzerine Muhtıra” adıyla bir metin sundu. Metinde; Kürdlerin yoğun olarak yaşadıkları bölgelerin, yani Kürdistan’ın sınırları belirtiyordu. Konferanstaki Ermeni temsilcisi Boğos Nubar Paşa ile de anlaştı. 

       Kürd-Ermeni uzlaşma çabaları, Kürdistan Teali Cemiyeti tarafından desteklenirken Osmanlıcı ve İslamcı Kürd aydınları ve dönemin Türk basını onun aleyhinde büyük karalama kampanyaları yaptılar.

Hükümet yetkililerinin öncülüğünde Kürdistan’dan, ona protesto telgrafları yağdırıldı. Bazıları uydurma, bazıları Kürd aşiret ileri gelenleri ve işbirlikçi şehir esnafına imzalatılan telgraflar sonucunda, Kürd temsilciliğinden çekilmek zorunda kaldı. 

       Sevr Antlaşması’nın imzalanmasından kısa bir süre önce de Paris’ten ayrılarak İtalya’ya yerleşti. Adeta küstü!.. 22 Mart 1951’de İtalya’da öldü, vasiyeti üzerine, Mısır’da, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunu olan eşinin yanında toprağa verildi.

Bernamegeh Türkçe

UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!

AYRICA BAKIN

Rusça cümle kalıpları ve Türkçe anlamları

Rusça cümle kalıpları ve Türkçe anlamları: 1. Привет! – Merhaba! 2. Как дела? – Nasılsın? …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!