Kirta – Mitanni kralı ( MÖ 16. yüzyılın ortaları ). Mitanni hanedanının kurucusu olarak kabul edilir. Saltanatına ait hiçbir yazıt günümüze ulaşmamıştır ve Mitanni’nin bir sonraki kralı Shuttarna I’in babası olması dışında onun hakkında başka hiçbir şey bilinmemektedir.
Kazılarda “Maitani kralı Kirta’nın oğlu Šuttarna” yazan bir mühür bulundu. Orta kronolojiye göre MÖ 1540 civarında hüküm sürmüş olabilir . Çocukları Shuttarna I ve Barattarna idi. Mitanni’nin Kirta yönetimindeki yükselişi, Babil krallığının ortadan kaybolmasıyla kolaylaştırılmış olabilir.
Ugarit’ten gelen bir kil tablet üzerine yazılmış ilginç bir efsane korunmuştur. Kirta kraliyet hanedanının neredeyse tamamen yok oluşunun öyküsünü anlatıyor.
Rüyasında tanrı El ona yağmur tanrısı Baal’dan yardım istemesini söyler ve ardından yeni bir eş bulmak için yolculuğa çıkar. Böylece ana tanrıça Aşera’nın tapınağına geldi . Bir eş bulmasına yardım ederse, tapınağa tanrıçanın altın bir heykeli şeklinde bir adak sunacağına söz verir. Kirta bir eş bulur ve ona birkaç çocuk doğurur, ancak Kirta Asherah’a verdiği sözü unutur. Ashera, Kirta’yı zayıflatıcı bir hastalıkla cezalandırır, ancak El yine onun yardımına koşar. Çocukları onu tahtta görmekten mutludur ancak büyük oğlu Yassib, Kirta’nın hasta olduğu dönemde popülerlik kazanmış ve onu tahttan uzaklaştırmaya çalışmıştır. Kirta, Yassib’e küfrediyor ama metin burada bitiyor.